Budynek Biurowy ZCH Police „B”

Nowy Budynek Biurowy Dla Grupa Azoty Zakłady Chemiczne „Police” SA – wariant B

ROZWÓJ IDEI PROJEKTOWEJ

Obiekt biurowca to trójkondygnacyjna prosta bryła, która dobrze koresponduje z zabudową otaczającą. Jest dopełnieniem osiowego układu głównego wejścia do zakładu. Strefa wejściowa zaprojektowana jako centrum kompozycji i początek głównej osi założenia jako próba powiązania towarzyszących budynków w jeden kompleks.

Budując przestrzeń wewnętrzną obiektu wyróżniono przeszkloną bryłę modułu strefy wejściowej oraz sal konferencyjnych oraz bryłę pomieszczeń biurowych i towarzyszących, które zawierają się pomiędzy otwartą przestrzenią. Strefy te przenikające się swobodnie nawzajem i bez wyraźnej granicy, tworzą zwartą całość otwartą na plac wejściowy. Prosta, geometryczna koncepcja formalna i kompozycyjna oparta na zestawieniach dopełniających się przeciwieństw: elementów otwartych i zamkniętych

Wyposażenie i wykończenie obiektu o wysokim standardzie z indywidualnie projektowanymi wnętrzami i meblami stałymi, także rozwijającymi ideę główną przez użycie nowoczesnych materiałów .

Budynek ma za zadanie godnie reprezentować firmę, podnosić jej prestiż, a jednocześnie stać się przyjaznym i otwartym miejscem dla pracowników. Intencją było, aby projektowany budynek zaistniał w świadomości pracowników zakładu, jako obiekt dobrze wpisujący się w otoczenie, a jednocześnie wyróżniający się innowacyjnym pośród zabudowań przemysłowych.

Dobór materiałów odpowiada idei projektu i nawiązuje do przemysłowego charakteru towarzyszących zabudowań

 

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE:

Używanie prostych, powtarzalnych rozwiązań fasadowych, prowadzących do oszczędności na kosztach budowy. Duże przeszklenia bryły nadają lekkości i zapewniają doskonały widok. Efekt ten spotęgowany jest podcięciem bryły w poziomie parteru.

Prosty budynek o uniwersalnym rzucie pozwalający na elastyczne kształtowanie według

ewentualnych zmian.

Nieprzemijająca elegancja wynikająca z funkcji. Smukła i elegancka forma budynku. Na elewacjach zostały zaprojektowane podłużne lamele zacieniające w kolorystyce logotypu Grupy Azoty rozmieszczone w wystudiowanym rytmie.

Zastosowanie współczesnych technologicznych materiałów- nowoczesny wizerunek budynku korespondujący z charakterem firmy.

 

Czas projektu/realizacji 2014

 

Lokalizacja – Police

 

Powierzchnia użytkowa ~6 900 m2

Zakres prac

  • koncepcja urbanistyczno – architektoniczna
  • NASZ ADRES

    01-678 WARSZAWA
    UL. CZĄSTKOWSKA 16

  • NEWSLETTER

  • © 2011 KRZYSZTOF POLKOWSKI ARCHITEKTURA

    WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE