coca cola hbc – chłodnia i mroźnia

COCA COLA HBC – Wydzielone Pomieszczenia Chłodni i Mroźni

IMG_4517

Inwestycja skalkulowana na chłodno

Rozbudowa istniejącego zakładu produkcyjnego o nowe pomieszczenia chłodni, mroźni oraz koncentratu syropów, była kolejnym projektem zrealizowanym przez pracownię KRZYSZTOFA POLKOWSKIEGO dla Coca Cola HBC. Był to jednak pierwszy projekt, który wymagał rozwiązań odpowiednich dla pomieszczeń magazynowych z niską temperaturą. Projektanci stanęli przed zadaniem innym niż zwykle. Nie chodziło o to, aby zabezpieczyć wnętrza przed ucieczką ciepła – wręcz odwrotnie.

Uciekający chłód, to uciekające pieniądze

Ściany działowe i sufity wykonane z płyt warstwowych z okładziną ze stali nierdzewnej; układ płyt i izolacji termicznej w podłodze na gruncie oraz drzwi i bramy do pomieszczeń zaprojektowano tak, aby wyeliminować możliwość powstawania mostków termicznych i uniemożliwić „ucieczkę zimna”. Wszystko to zgodnie z wymaganiami dla pomieszczeń z kontrolowanym poziomem temperatury powietrza wewnętrznego. Układ funkcjonalny pomieszczeń dostosowano zaś do wymagań do specyficznych procedur HACCP.

 

Czas projektu/realizacji 2008-2009

 

Lokalizacja – Radzymin

Pow. użytkowa ~500 m2

Zakres prac

  • Inwentaryzacja architektoniczno – budowlana
  • Ocena stanu technicznego (ekspertyza techniczna)
  • Koncepcja architektoniczna
  • Projekt budowlany
  • Projekt wykonawczy
  • Nadzór autorski
  • NASZ ADRES

    01-678 WARSZAWA
    UL. CZĄSTKOWSKA 16

  • NEWSLETTER

  • © 2011 KRZYSZTOF POLKOWSKI ARCHITEKTURA

    WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE